fbpx

Съставки:

1 бр. Цяла пуйка
40 г Picantina Подправка за пиле
100 г масло за намазване
Picantina Ориенталски микс

За сaрмите:
1 буркан кисело зеле-листа
300 г булгур
100 г сушени червени боровинки
80 г шамфъстък
Стрък магданоз
1 бр. червена чушка
1 бр. зелен пипер
1 бр. морков
1 бр. лук
80 г масло
Сол на вкус
Picantina микс пипер - на вкус

За портокаловия сос:
2 портокала средно големи
150 мл животинска сметана
1 с.л. едрозърнеста горчица
Сол на вкус
50 гр масло

За билковото масло:
1 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
50 мл соев сос
Сол на вкус
Picantina Черен пипер на вкус
100 гр краве масло

Използвани продукти:

Коледна Пуйка с портокалов сос и зелеви сaрми с булгур

Приготвяне
120 мин
Порции
10
Трудност
Средна

Начин на приготвяне:

Пуйката се измива и подсушава с кухненска хартия. Намазва се добре от всички страни и се подправя с Picantina подправка за пиле и Picantina Orient Mix. Пече се във фурна на 180° за около час. 

За сармите: 

Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на малки кубчета. В касерола се добавя вода и щипка сол. Когато водата заври, се слага булгур. Засечете 15 минути, докато се надуе и е готов за консумация.

След като е готов булгурът, го добавяме в тигана със запържените зеленчуци и нарязaните на ситно червените боровинки и шамфъстъка, посоляваме и объркваме добре. В лист зеле добавяме лъжица от булгура и навиваме старателно. Печем, като ги оставяме във фурната на 180° за 20 минути.

За соса:

Портокалите се почистват добре от кората и нарязват на малки кубчета.

Портокаловите резени, сметаната, едрозърнестата горчица, подправени със сол, се пасират. В купа се прецежда сосът и се връща на котлона в касерола. Сместа трябва да се редуцира и да се добави масло. Когато сосът е готов, започнете приготвянето на билковото масло, което служи за намазване на пуйката, след като я извадим от фурната.

За билковото масло :

В чиста касерола се добавя краве маслото, соевия сос, лъжица мед, дижонска горчица, сол и черен пипер на вкус. След като редуцира, сосът е готов да намажем пуйката с него. 

Композиране на ястието

Сервираме, като отрязваме парче от пуйката, гарнираме с зелевата сарма и поливаме с портокаловия сос.

Благодарим за тази вкусна рецепта на шеф Станислав Иванов

Историята

Празниците са за близките ни хора и за мнооого любов! Тук ви споделям моята любов към готвенето! Когато бях малък нямах търпение да дойде Коледа, за да готвя сарми с майка ми. Зелевите сарми с булгур са неин специалитет, а аз съм ги надградил и съм добавил шамфъстък и червени боровинки и съм подготвил и коледна пуйка с портокалов сос.

 

Вижте видео рецептата:

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Stanislav Ivanov Hell’s Kitchen (@ophopcook)

  Харесай