Съставки:
1 бр. цяла пуйка
40 г Picantina подправка за пиле
100 г масло за намазване
Picantina Ориенталски микс
За сaрмите:
1 буркан кисело зеле-листа
300 г булгур
100 г сушени червени боровинки
80 г шамфъстък
стрък магданоз
1 бр. червена чушка
1 бр. зелен пипер
1 бр. морков
1 бр. лук
80 г масло
Сол на вкус
Picantina микс пипер - на вкус
За портокаловия сос:
2 портокала - средно големи
150 мл животинска сметана
1 с.л. едрозърнеста горчица
Сол на вкус
50 гр масло
За билковото масло:
1 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
50 мл соев сос
Сол на вкус
Picantina черен пипер на вкус
100 г краве масло
Използвани продукти:
Коледна пуйка с портокалов сос и зелеви сaрми с булгур
Начин на приготвяне:
Пуйката измиваме и подсушаваме с кухненска хартия. Намазваме добре от всички страни и подправяме с Picantina подправка за пиле и Picantina Orient Mix. Печем във фурна на 180°C за около час.
За сармите:
Измиваме зеленчуците, почистваме ги и ги нарязваме на малки кубчета. В касерола добавяме вода и щипка сол. Когато водата заври, слагаме булгура и засичаме 15 минути, докато се надуе и е готов за консумация.
При готовност, го добавяме в тигана със запържените зеленчуци и нарязaните на ситно червени боровинки и шамфъстъка, посоляваме и объркваме добре. В лист зеле добавяме лъжица от булгура и навиваме старателно. Печем, като ги оставяме във фурната на 180°C за 20 минути.
За соса:
Почистваме портокалите добре от кората и ги нарязваме на малки кубчета.
Пасираме портокаловите резени, сметаната и едрозърнестата горчица, подправени със сол. В купа прецеждаме соса и връщаме на котлона в касерола. Сместа редуцираме, като добавяме масло. Когато сосът е готов, започваме приготвянето на билковото масло, което служи за намазване на пуйката, след като я извадим от фурната.
За билковото масло :
В чиста касерола добавяме краве маслото, соевия сос, лъжица мед, дижонска горчица, сол и черен пипер на вкус. След като се редуцира, сосът е готов за намазване на пуйката.
Композиране на ястието:
Сервираме, като режем парче от пуйката, гарнираме с зелевата сарма и поливаме с портокаловия сос.
Благодарим за тази вкусна рецепта на шеф Станислав Иванов
Историята
“Празниците са за близките ни хора и за мнооого любов! Тук ви споделям моята любов към готвенето! Когато бях малък нямах търпение да дойде Коледа, за да готвя сарми с майка ми. Зелевите сарми с булгур са неин специалитет, а аз съм ги надградил и съм добавил шамфъстък и червени боровинки и съм подготвил и коледна пуйка с портокалов сос.”
Вижте видео рецептата:
Вижте тази публикация в Instagram.