fbpx

Рецептата, която трябва да направите поне веднъж през Коледните пости

Наближават “Рождествените пости” или така наречените “Коледни пости”, но знаем ли всъщност каква е причината за тях?

Постите представляват периоди на въздържание от определени храни в някои религиозни традиции. Чрез дисциплината, с която се практикуват постите, се смята, че чрез смекчаване на телесното желание за храна се успокояват и други страсти. Това е период, в който човек може да се фокусира не толкова върху светските си нужди, а да се обърне към себе си и своите душевни нужди. Докато постът се практикува с тялото, важно е да се отбележи, че акцентът се поставя върху духовното, а не просто върху физическото лишаване. 

Независимо дали постите, поради религиозни причини или просто защото искате да пречистите тялото си, направете го с цялата си отдаденост и пречистете тялото си отвътре и отвън. 

Знаем колко е трудно да се храним разнообразно – още повече по време на пости. Picantina има мисия ???? да предложи вкусна и лесна рецепта за сладкиш, който е подходящ за дните, в които не е позволено да се яде “блажна храна”. 

Рецепта за пълнена тиква със сушени плодове ????

Необходими продукти:

  • 1 брой тиква – около 1 кг / 1 кг и половина (сортът е пожелание – може и кръгла, може и цигулка);
  • 1 пакетче Picantina канела;
  • 1 пакетче Picantina ванилия;
  • 1 ч.л. Picantina джинджифил;
  • 1 ч.л. Picantina кориандър;
  • сушени плодове по избор – боровинки, сини сливи без костилка, смокини (количеството е по желание);
  • 150-200g орехови ядки на едри парчета (количеството е по желание);
  • 3 с.л. мед;
  • 2 ч.л.ром

 
Начин на приготвяне: 

Най-напред подгответе тиквата. Ако е кръгла, измийте я добре, отрежете капачето /не го изхвърляйте, с него ще похлупите напълнената тиква/.  Издълбайте отвътре като почистите от семките. Направете смес с част от меда, канелата и ванилията и намажете отвътре.

Ако тиквата е цигулка, срежете на  2 хоризонтални парчета и направете 2 порции или приберете едната половина. Отново почистете от семките и също намажете отвътре с мед и канела.

В купа смесете нарязаните плодове, ореховите ядки, меда и рома, другите  части от канелата и ванилията. Разбъркайте добре. Напълнете тиквата, след което се премества в тава. Налейте 2-3 пръста вода. Завийте с алуминиево фолио и печете в първоначално загрята на 230°C фурна на долен и горен реотан, докато заври водата. След това намалете фурната на 180°C и печете 1 час /по средета проверете дали е необходима допълнително вода/.

В края на печенето, махнете фолиото е печете още 10 минути.

Извадете изпечената тиква и охладете. Нарежете на резени, сервирайте поръсена с канела.

Добър апетит с Picantina! ❤️ Подправено с вкус. ❤️

Виж необходимите подправки за тази рецепта тук:

.  

  Харесай
  Харесай

Коментари

  • Паша Велева
    19.11.2020

    Всяка година за Бъдни вечер правя

    пълнена тиква със сушени плодове и ядки.
    Много е вкусно.

  • Valeriq Man4eva
    22.11.2020

    Mnogo e vkusno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *