fbpx

Постна питка


Разтваряме маята във вода и я подхранваме с кокосова захар. Добавяме 3-4 лъжици брашно и разбъркваме на каша. Покриваме с кърпа и оставяме квасът да шупне.

Пресяваме останалото брашно в дълбока купа. Изсипваме кваса към брашното, след като е шупнал. Омесваме меко и еластично тесто. От него отделяме малко парче, от което ще направим кръстче върху питката.

Оформяме тестото на кръгла плоска питка и го поставяме в малка тавичка, намазана с брашно.

Оставяме питката да втаса, без да я покриваме и мажем с мазнина. По-добре да бъде със засъхнала повърхност. Така остава с добра форма, без да се пука по време на печенето.

След като питката втаса, я намазваме с вода. От отделеното тесто оформяме фитили и ги усукваме. Оформяме кръстче и го поставяме върху питката. Кръстчето също намазваме с вода.

Печем за 35-40 минути в загрята на 180°С фурна.

При сервиране задължително поднасяме с Picantina шарена сол.

Благодарим за рецептата на Габи Цулин!