fbpx

Съставки:

2 средноголеми патладжана
100 г настърган пармезан
150 г моцарела (или бурата за по-кремаво усещане)
зехтин за готвене
сол за накисване на патладжаните

За доматения сос:
3 добре узрели домата, настъргани
1 малка глава лук, ситно нарязана
2–3 скилидки чесън, нарязани или пресовани
1 с.л. зехтин
½ ч.л. Picantina червен пипер (сладък или пушен)
¼ ч.л. Picantina черен пипер, прясно смлян
½ ч.л. Picantina мащерка
½ ч.л. Picantina розмарин
сол на вкус

Използвани продукти:

Запеканка с патладжан, доматен сос и пармезан

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Подготовка на патладжана:
Нарязваме патладжаните на слайсове ~0,5 см. Посоляваме ги и ги оставяме в гевгир за 20-30 минути да си пуснат горчивината. Изплакваме и подсушаваме с кухненска хартия. Изпичаме ги във фурна с малко сол, чесън и мащерка на 180°С до златист цвят.

Доматен сос:
В загрят зехтин слагаме лука и го готвим до прозрачност. Добавяме чесъна и след 30 секунди прибавяме червения пипер. Веднага добавяме настърганите домати, мащерката, розмарина, сол и черен пипер. Оставяме да къкри 15-20 минути, докато се сгъсти.

Сглобяване:
В тавичка слагаме слой доматен сос, а после слой патладжани, малко пармезан и няколко парчета моцарела. Повтаряме, докато свършат продуктите и завършваме със сос, моцарела и пармезан. Печем при загрята фурна на 180°C 30-35 минути, докато повърхността стане златиста и леко хрупкава.

Благодарим за рецептата на шеф Станислав!

  Харесай