fbpx

Имате ли тези подправки у дома?
II-ва част

Прочете ли първа част на статията ни за най-необходимите подправки във всяка кухня?
Ако не си, направи го сега, защото II-ра част продължава с нови 5, които ще те изненадат.

РИГАН

От риганът може да усетите топъл, пиперлив и сладък аромат. Подправката може да се похвали с високи нива на витамин К, манган, желязо, калций и диетични фибри. „Орегано“ означава „планинска радост“, а тази билка несъмнено е донесла радост на кулинарните любители. Той се свързва с италианската кухня и е незаменима подправка към сосове за пица и спагети. Използва се широко в средиземноморското, балканското и мексиканското готвене.

Пресният риган може да се хвърля отгоре на пица, в салати, в омлет и пасва много добре в комбинация с гъби и лук. В българската традиционна кухня се поръсва върху супи, риба, плакии и месни ястия.

МАЩЕРКА

Мащерката е широко призната за една от най-използваните билки още от Древен Египет. В цялата история мащерката е била лек за отрова, обезболяващо. Мащерката се използва в много продукти, които лекуват дихателните пътища, инфекция на синусите и дори лош дъх!

Мащерката най-често се използва с розмарин и градински чай, но всъщност пасва перфектно на различни други подправки като чесън, риган, лук на прах и лют пипер. Използва се в много различни сосове и италиански ястия. Придава свеж и интересен привкус на ястия от пилешко и агнешко месо, картофи, огретени.

ЧЕРВЕН ПИПЕР

Червеният пипер се получава, като се смелят сладки сортове чушки или люти чушки. В зависимост от обработката и съдържанието се мени и цветът на червения пипер, като за сладкия червен пипер се използват само чушките, без семките, докато в лютивия чушките се мелят цели. Всъщност това, че лютият червен пипер е по-полезен от сладкия, не е вярно. Точно обратното е.

Най-известната червена подправка е подходяща за почти всяко ястие. От пикантни яйца през ориз, картофи и дори супи и яхнии. Той е със сладък вкус и послевкус и загряващо действие.
Има качеството да подсилва ароматите на другите вложени в ястието подправки.
Чудесно се комбинира с традиционните листни подправки – чубрица, джоджен, риган, босилек.

Ценен източник на витамини B6, А, К, Е, помага за заздравяване на рани, кожни проблеми, подобрява зрението.

ЧУБРИЦА

Знаехте ли, че в миналото чубрицата е била смятана за афродизиак? Пиперливият й вкус е бил любим не на кой да е, а на древните римляни. През Средновековието чубрицата се е използвала за подправяне дори на сладкиши.

В България само да усетим аромат на чубрица, веднага се сещаме за традиционна българска кухня. Най-често се използва при приготвянето на месни ястия, варива, яхнии. Не забравяйте да я добавите към каймата за да направите най-вкусните кюфтета или поръсена върху любимата закуска – принцеси. Тя е с леко лют и тръпчив вкус и послевкус. Има стимулиращо действие върху храносмилателните процеси и подпомага правилното усвояване на веществата.

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът се използва като подправка за готвене от поне 4 400 години. Джинджифилът не само придава аромат, цинк и жар, той се използва и в много култури като лекарство, защото е силен имуностимулатор. Защо ли? Знаехте ли, че джинджифилът е полезен за лечение на гадене, като храносмилателно средство за леки стомашни разстройства, намаляване на болката от остеоартрит и при ракова химиотерапия?

В кухнята джинджифилът продължава да е любима подправка и до ден днешен. Използва се по много и разнообразни начини. От овкусяване на основни закуски и супи до приготвяне на кулинарни шедьоври – десерти и напитки, джинджифилът е намерил своето постоянно място дори в ресторантите за изискано приготвяне на изтънчени ястия. Джинджифилови бисквитки, пилешко месо, джинджифилов чай, джинджифилова бира, бонбони от джинджифил – светът нямаше да е толкова пъстър без тези кулинарни изкушения, нали?

П.П. Напомняме да прочетете и първата част от тази статия с останалите 5 подправки!

  Харесай
  Харесай

Коментари

  • Деница Димитрова
    13.06.2020

    В моят шкаф за подправки единствено липсва розмарин.

  • Румяна Станева
    16.06.2020

    При мен липсва босилек, защото не го обичаме, но имам много други които ползвам. Любимата ми Микс сушени зеленчуци.

  • Мария Минкова
    17.06.2020

    Имам ги

  • Росица Стойнева
    17.06.2020

    Да имам ги и ги използвам ,имам и още много други.

  • Елисавета Петрова
    18.06.2020

    Имам ги

  • Мария Минкова
    19.07.2020

    Само джинджифилът по-рядко се появява при мен

  • Диана Бойкова
    21.07.2020

    Имам всичките подправки с изключение на джинджифилът и то защото не знаех, че се предлага! Пикантина е марката подправки, която купуваме!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *